LÖRDAG: Enchiladas

Enchiladas


detta recept tar ca 20 min och är för 4 personer:


400 g nötfärs
1  påse santa marias fajitakrydda
1  burk creme fraiche paprika, chili
0.5 burk tacosalsa eller taco sås, valfri styrka
1 rödlök
0.5 gul paprika
1 burk majs
mjuka tortillas
riven ost t ex arlas tex mex

tillagning:

1. Fräs köttfärsen, häll i salsan, creme fraiche och fajitakrydda.

2. Finhacka löken och paprikan och blanda ner i färsen tillsammans med majsen.

3. Lägg färsblandningen i bröden och rulla ihop och lägg dem i en ugnsfast form. Strö över ost.

4. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 5 minuter, bara så att osten smälter och får lite färg.

servera med en grönsallad.

smaklig måltid!

//TopChef





fel på texten!

något hände med den sista texten på receptet, men nu ser ni det bättre i alla fall=)

//TopChef


FREDAG: Kycklinggryta

Kycklinggryta


detta recept tar ca 30 min och är för 4 personer:


300 gram   kycklingfiléer
1 tsk   olivolja
10 st   champinjoner
0,5 st   zucchini
1 st   röd paprika
1,5 msk   grönsaksfond
1 msk   tomatpuré
2 st   vitlöksklyfta
1 st   röd lök
10 cm   purjolök
1 ask   cocktailtomater
2 dl   mellangrädde
1 msk   apelsinsaft
    salt och peppar
4 port   uncle ben´s långkornigt ris



Tillagning

1. Skär kyckling, lök, vitlök och grönsaker i bitar. Fräs kycklingbitarna i oljan. Då dessa fått lite färg tillsätts alla grönsaker utom cocktailtomaterna.

2. Fräs några minuter och tillsätt sedan mellangrädden, tomatpuré, fond, saft, salt och peppar. Låt koka 15 minuter.

3. Då någon minut återstår av koktiden tillsätts cocktailtomaterna. Servera med ris.


smaklig måltid!

//TopChef


TORSDAG: Köttfärssoppa

 

ingredienser:

Soppa:
200 g köttfärs (nöt eller lamm)
1 l vatten
0.5 tärning köttbuljong
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
4 st potatisar
1 st paprika
2 msk tomatpuré
oregano
curry
salt
peppar

Vitlökssmör:
50 g smör
1 st vitlöksklyfta
grovsalt
bröd, t ex baguette

tillagning:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär lök, vitlök och potatis och riv paprikan.

3. Bryn färsen i en stekpanna och tillsätt de skurna grönsakerna och rotfrukten. Häll i vatten och buljongtärning.

4. Tillsätt tomatpuré och krydda och låt koka i cirka 20 minuter.

5. Vitlöksbröd: Blanda smör, vitlök och salt väl.

6. Dela brödet diagonalt och klicka i smöret. Linda in brödet i folie och ställ in i ugn några minuter på 200 grader.


det går även bra med färdiga vitlöksbaguetter.

smaklig måltid!


//TopChef


ONSDAG: Lätta fiskgratängen


 Lätta fiskgratängen

 detta recept tar ca 20 min och är för 4 personer: 

 

400 gram

   

fiskfiléer (t ex kolja, sej eller vitling)

1 msk

 

milda eller Milda Culiness till formen

1,5 tsk

 

salt

0,5 tsk

 

vitpeppar

1 tsk

 

citronpeppar

0,25 st

 

purjolök

1 dl

 

räkor, skalade

1 dl

 

musslor

2,5 dl

 

milda mat extra 4%

0,5 dl

 

dill, finhackad

 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Lägg fiskfiléerna i en smord ugnssäker form och krydda med salt, vit- och citronpeppar.

3. Skölj och finhacka purjolöken och dillen.

4. Blanda Milda mat extra, purjolök, räkor, musslor och dill. Häll gratängsåsen över fisken, så att den täcker.

5. Sätt in formen i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Servera tillsammans med kokt eller pressad potatis

 musslorna kan man skippa, men glöm inte att äta fisk!


smaklig måltid!

//TopChef


TISDAG: Tagliatelle med lövbiff och svamp i krämig gräddsås

Tagliatelle med lövbiff och svamp i krämig gräddsås

denna rätt tar ca 30 min och receptet är för 4 personer:


400 gram   barilla tagliatelle
500 gram   lövbiff
1 st   vitlöksklyfta
10 st   champinjoner
2 msk   smör
2 msk   vetemjöl
2,5 dl   buljong
1 dl   matlagningsgrädde
2 tsk   soja
1,5 msk   senap, fransk
0,5 tsk   dragon
    salt och peppar, efter smak


tillagning: 

1. Hacka vitlöken fint, strimla köttet och skiva champinjonerna. Fräs vitlöken gyllenbrun i smöret.

2. Lägg sedan ner kött och svamp och låt det fräsa någon minut. Strö över vetemjöl och rör om, tillsätt sedan buljong, grädde, senap, soja och dragon. Låt det puttra i ca. 5 min. Smaka av med salt och peppar.

3. Koka under tiden fyra portioner Barilla Tagliatelle.

4. Lägg pastan på en tallrik. Häll såsen på.

5. Servera gärna med en grönsallad.

lycka till och smaklig måltid!

//TopChef


veckomatsedel!

hej hej!

jag har fått önskemål om att sätta ihop en veckomatsedel på ganska lätt lagad mat som passar för de flesta. jätteroligt=) tycker jag hehe. och denna gången tänker jag leta efter insperation bland andras recept och sen väljer jag ut en bunt som jag tycker passar dag för dag...

jag tänker bjuda på middags tips! jag börjar idag måndag och lägger upp recept för vad som ska lagas imorn och så fortsätter jag hela veckan, blir alltså en dag försent men det gör inget=)

så häng med nu!

//TopChef

Potatis-grönsaksbädd med smak av timjan tillsammans med fetaost kyckling.

här kommer receptet på den smarriga fredagsmys-rätten som jag gjorde till familjen i fredags. enjoy!


ingredienser till rätten:




detta behöver du köpa:

  • Kycklingfilé av god kvalite, räkna med 1 per person
  • 10-12 potatisar
  • 3 paprikor olika färger
  • 1 zucchini
  • 2-3 rödlök
  • ett paket fetaost (gärna en mjuk sort)
  • en burk kesella
  • olivolja (massvis)
  • kryddor: timjan (massvis) salt, svartpeppar, vegeta, rosmarin  


och så här gör du:

börja med att sätt ungen på 220 g, skala potatisen och sen skiva den i lite tjockare klyftor ex: halva sen halva igen sen halva på längden. klyftan ska alltså delas på mitten. sen fördelar du den i en stor ungnsform gärna teflon. häll på mycket olivolja, nyttig olja=) sen på med salt, peppar och massor av timjan. blanda runt och in i ungen. detta ska stekas i ca 15-20 min, under tiden finputtsar du kycklingfiléerna och saltar och pepprar dem rejält, det ska vara hela filéer. dessa steker du i en het panna i lite olivolja och smör tills de får fin färg på bägge sidorna. kyckligen ska inte bli helt klar innuti utan det gör inget att den fortfarande är lite rosa.




kycklingen lägger du sedan på en tallrik för att svalna lite. nu är det dags för grönsakerna som alla ska sköljas och ansas. skär alla i ganska stora bitar, tycker jag är godast=) sen när 15-20 min har gått tar du ut potatisen och häller på alla grönskaker utom löken. häll på mer olivolja och alla kryddor + vegeta. in i ungen igen i ca 20 min till.




nu är det dags att göra kesella och fetaoströran!

mosa ner fetaosten i en skål häll i kesellan, försök att röra ihop så mycket det går. krydda med salt, svartpeppar och rosmarin som blir bäst om du maler den lite.




sen så snittar du kycklingfliéerna lite 3-4 hack så att den lättare steks i ungen och så att röran får komma in=)
ut med potatis och grönsaksbädden och lägg på rödlöken och ev krydda mer och kanske lite mer olivolja om du gillar det=) placera ut filéerna över och sen på med röran ett rejält täcke ska det vara! in i ungen igen och låt steka i ca 15-20 min till på lite högre värme 250 g eller mer. håll koll på det så att inte potatisen bli för stekt och ta ut och skär i kyckligen någon gång.

så här ska det se ut:






och så här ser en perfekt tallrik god mat ut!

detta är skit gott smakerna kompleterar varandra ljuvligt hehe=)


ingen sås eller sallad behövs utan det är så pass mycket grönt i rätten och lite sås blir det av olivoljan mums...

lycka till och smaklig måltid!

//TopChef


Svärtinge+Idol+Maaaaaat

go kväll! 

idag är vi samlade hela familjen hemma i stora huset, riktigt FREDAGSMYS=)


och en riktig fredagsmys kväll kräver total fredags mat hehe, det blir min favorit, eller nä tar tillbax det kan inte välja än=) det är super smarrigt och är perfekt att göra till flera personer. för att citera vad min far sa när jag lagade det första gången här hemma "det luktar medelhavet" och det stämmer, olivolja och timjan ska användas i mängder!

recept och bilder kommer upp i morgon nu måste jag börja laga de tjatas här att det inte kommer bli klart till IDLO hehe=)

ha en trevlig kväll!

//TopChef

Baka som Leila!

det är nog inte bara jag som önskar att jag kunde baka som leila lindholm! vilken kvinna hehe=) hon är så inspirerande och gullig, brukar titta på hennes program på tv4.

och detta fick jag nyss synd på...




jag döööör, hemgjord vit chokladglass med färska jordgubbar! jag älskar vit choklad och jordgubbar ska vi inte ens prata om=) detta ska definitivt testas på. hoppas bara man inte behöver en riktig glassmaskin hihi.


//TopChef

Blomkålssoppa





jepp, det blev det igår kväll en enkel blomkålssoppa. första gången jag åt det var jag säkert inte mer än 6 år och det serverades hos min mormor i norge. sedan dess står det alltid som välkomsmat på bordet när vi kommer och hälsar på. jag tycker mycket om blomkål så at göra en soppa utav det känns naturligt. min mormors soppa görs säkert helt annorlunda än vad min görs men smaken är inte så olik i alla fall.


jag har själv mixat ihop en väldigt lättlagad och enkel blomkålssoppa, på den tiden då jag bestämde mig för att börja laga det var jag inte lika ambitiös som nu=) men den smakar precis så som jag vill!



blomkålssoppans ingredienser:

  • ett blomkålshuvud
  • smör
  • mjöl
  • mjölk
  • ev. lite grädde
  • vatten
  • salt, svartpeppar och vitpeppar

 

så här gör du soppan:


du väljer själv hur mycket blomkål du behöver, beroende på hur många personer du lagar till. ett huvud räcker till 4-5 personer. och eftersom soppan är god dagen efter med så kan man lika gärna alltid ta ett helt huvud=) skär eller bryt den i bitar inte småbitar utan ungefär så som de redan sitter klyftade. koka sedan detta tills blomkålen är lagom mjuk (inte överkokt) koka inte i för mycket vatten för att vattnet ska sedan användas i soppan som spad så smaken blir mer intensiv om det är mindre vatten.



efter att blomkålen har börjat koka kan du direkt sätta igång med redningen till soppan. detta är i princip bechameksås. häll smör i en lite större kastrull gärna i teflon så att det inte bränner fast så lätt. ca 50g smör när det har smällt och börjar puttra tillsätt ca 3 msk mjöl medans du rör med en visp. häll direkt i mjölken, till en början ca 3-4 dl så att allt blandas. rör konstant och känn efter när det börjar tjockna och då tillsätter du ytterligare 2-3 dl mjölk beroende på hur mycket sås du vill ha. jag försöker att inte ta för mycket mjölk och istället späder ut med vatten så att det inte blir för mättande. fortsätt att röra medans du saltar och pepprar. här behövs ganska mcycket salt och peppar för att få smak. och den bestämmer du själv.


   
nu är det dags att tillsätta vatten från blomkålskoket. ta ara kastrullen och häll direkt över i redningen, lite i taget så att soppan inte bli för lös. när blomkålen är klar häll över dem ev mer av vattnet och mosa dem lite lätt med vispen så att de blir både små små bitar och lite större. om du önskar lite fylligare smak så kan du här tillsätta en skvätt grädde. låt soppan koka ca 5 min och smaka av tills du är nöjd. sen är den klar att servera.



färdig:




en väldigt enkel soppa som passar perfekt en mysig söndag framför tv:n. och man blir mätt.
hoppas bara nu att ni med gillar blomkål=)

smaklig måltid!

//TopChef





Sås a la cathi!

hmm? stämmer inte riktigt ännu. om det är något som jag har svårt för när det gäller mat så är det att göra egna såser. oftast är man för lat och tror att en riktig sås tar mycket längre tid än att röra ut det där tråkiga pulvret i vätskan. men efter lite forskning så kan det nog gå ganska smidigt. jag planerar att bara göra bättre och bättre ifrån mig i köket och nu är det hög tid för sås-sm!

2 helt vanliga såser som ska testas inom kort



gräddsås           brunsås 



ikväll blir det troligtvis soppa!


//TopChef

Den berömda kycklingsalladen!

hehe, det säger jag för att det har den verkligen blivit hos tre tjejer, min syster carro: christelcaroline.blogg.se och johanna: jojeslife.blogspot.com som vi alla äter den religiöst varje fredag framför IDOL=) lite fjantigt vi vet, men det är himmla skoj!

alla kan ju göra en kycklingsallad, och det finns säkert flera hundra olika sätt att göra den på. jag har provat ett flertal men nu har jag spikat fast denna som den ultimata.

ta da....




mitt motto är: inte för många ingredienser men mycket smak, alltså LESS IS MORE!





tre delar: färdig grillad kyckling (det absolut godaste) en frisk sallad och pasta.


detta har jag i min kycklingsallad:


  • färdig grillad kyckling (en hel)
  • pasta (penne ska det vara helst också de allra tjockaste)
  • kruksallad
  • tomater
  • gurka
  • avokado (fler än 1)
  • soltorkade tomater
  • kidneybönor
  • feta ost (kan tas bort)
  • olivolja och balsam vinäger
  • kryddor: salt, svartpeppar, italiensk salladskrydda, vegeta (på pastan) och sen mina nya favorit från santa marias kryddserie. pasta rossa

          





för att göra salladen extra god, serverar jag den med en sås gjord av gräddfil och krydder. denna kan jag inte ta kredit för hehe, är min fars specialsås=) den har vi ätit hemma sen vi var små och jag tycker den är lika god fortfarande. den passar bra till grlillat kött och sallader.

  • gräddfil
  • paprikapulver
  • chilipulver
  • grillkrydda
  • salt
  • svart peppar
  • cayennepeppar
  • curry (inte för mycket av curryn)

det är bara att smaka sig fram till det bästa resultatet.




jag tror inte det behövs någon vidare utveckling hur du gör din sallad=) så jag nöjer mig med att säga

smaklig måltid!


en frisk och nyttig huvudrätt kräver också en likadan efterätt såklart.




så där jag!


//TopChef



Frukost!


nu har jag kommit in i en jag älskar att äta frukost fas, vilket händer väldigt sällan. och min nya favorit är vaniljyougurt med naturell crunchy müsli toppat med soltorkade aprikoser i bitar njamiii!





och så mina äggmackor förstås, de klarar jag mig inte utan=)


undra vad som ska lagas idag? jag måste också tacka min kära syster som designat bloggen så fint*

//TopChef

Bjuden på mat!

var precis vad jag blev ikväll, tack vara min gulliga vän belle alias hemmafru/mat tokig nr2=) detta är en rätt som kallas "grasak" det finns ingen direktöversättning på svenska men vi kan säga att det är en balkan inspererad rätt. vilket ni kanske i framtiden kommer att få se mer av, är nämligen svag för sådan typ av mat. älskar mat som är "äkta" mat som inte kan kännas mer hemmalagad, och med hemmalagat menar jag från scratch! allt görs från start till slut. nu förstår jag att med den kommentaren så kommer jag nog få äta mina ord snart, men det är en bra utgångspunkt=)

kort och gott är det en soppa/gryta av endast grönsaker och rotfrukter vilket också gör den super super nyttig! och det kan behövas mitt emellan allt annat snusk som vi stoppar i oss. kan också tillägga att om man vill gå ner i vikt is that the way to go!

ni kommer självklart att få se vad detta är måste bara laga det först=) //TopChef


Köttgryta med paprika och zucchini

så himla god min första gryta blev som jag lagade igår, riktigt nöjd är jag!
jag var nervös under hela processen (inte likt mig) hehe, men nångång måste va den första.
jag valde att köra med råvaror som jag älskar i matlagning, paprika, zucchini och sharlottenlök som passar mycket bättre till grytor än vanlig gul lök. sen anväde jag mig av en fin bit högrev.


grytans ingredienser
:






en kokande gyta:     





resultatet:






maten serverades med en enkel sallad och fun light saft=)






det blev alltså en helt lyckad gryta=) köttet vart mört, som är den stora utmaningen vad jag har förstått och med lite heta kryddor så vart det lite sting på det hela.

om ni vill laga detta hemma köp följande:

  • nötkött, högrev eller färdiga grytbitar.
  • scharlottenlök
  • zucchini
  • paprika, röd och gul
  • köttbuljong
  • tomatpuré
  • creme fraiche
  • soja
  • lite vetemjöl
  • vatten (behövs inte köpas förhoppningsvis)
  • kryddor:salt,svartpeppar,vitpeppar,vegeta,paprika pulver,chili,cayennepeppar,timjan


och gör följande:


börja med att skära köttet i 2-3 cm tjocka bitar, ta bort så mycket överflödigt fett som går. hetta upp en stekpanna på högsta värmen (om ni har en riktig gjutgärngryta använd den under hela lagningen) stek köttet hastigt i lite smör och olivolja ca 3-4 minuter tills det har fått fin färg. salta och peppra på rejält under tiden.

om ni har som jag 2 olika pannor så lägg över köttet i "grytan" efter det är färdigstekt. där fortsätter köttet att steka lite medans du häller på tomatpuré, inte så viktigt hur mycket men i alla fall 3 msk tycker jag. sen strör du lite mjöl över detta och sedan på med vattnet, och samma där du bestämmer hur mycket sås du vill ha. du kan alltid tillsätta mer vatten under tidens gång. till sist i med löken som du skär i lagom stora bitar, på med lock och sänk värmen, det ska puttra. och det får det göra i ca 30 min innna vi gör något igen.

30 min har gått och nu ska alla goda kryddor och soja i grytan, mer salt och peppar och sen övriga. och glöm inte att i mina recept där snålas det inte med kryddor utan i med dem, massvis! självklart måste du smaka av så att det ine blir översaltat (har hänt nångång ja) jag skriver aldrig ner exakt hur mycket du ska ha av varje, jag kör som sagt på smaka av taktiken. nu kan du också ha i zucchinin som är skivad i 1 cm tjoka bitar. lägg på lock igen och låt puttra vidare 15-20 min.

efter det är det dags för paprikan att hoppa i, den skärs också i 1-2 cm tjocka bitar, de ska snynnas i grytan. inget småhack här inte! du kan också smaka av här och se om det behövs kryddas mer, eventuellt mer vatten. locket på och låt koka ytterligare 30 min. allt som allt kokades nog mig gryta i 1 1/2 timma. och det är den tid som behövs för att köttet ska bli MÖRT. till sist för alla som gillar att allt ska ha lite fett i sig (jag) så rör ni ner ungerfär en dl utrörd creme fraiche i grytan precis när den är färdig. det är viktigt att röra ut den innan för att undvika klumpar. voila! nu är grytan färdig för servering.

jag valde att ha jasmin ris till grytan igår, men jag måste definitivt också testa med kokt potatis till. trevligt är det också med en liten sallad till, igår blev det sallad, tomat och avokado. passade utmärkt till.

lycka till! och smaklig måltid.

vill höra vad ni tyckte med sen så tveka inte att kommentera.

//TopChef
















En gryta utan gryta?

gokväll! jag har länge velat laga till en rikgit god och mustig gryta med KÖTT nötkött, jag äter för myket kyckling att jag blir kallad en=) så ikväll blir det att exprimentera till max i köket, har redan ringt pappa för andra gången och yrat om hur detta ska gå till? jag ser det framför mig men finns vissa grejer som är oklart. men nu tror jag jag kommer att fixa det, och om jag lyckas så kan detta bli riktigt riktigt braaaa! ett stort problem bara, har ingen riktig gryta än=( and here we go... önska mig lycka till, bilder och recept later. //TopChef

Dont kill me!

hehe ikväll tar jag en paus från köket och tar den enklaste av enklaste vägen rakt till McD!ooooh vad hemskt av mig, men det är faktiskt jag värd efter en hård dag på jobbet. men oroa er inte jag är tillbaka imorn med något som ABSOLUT är hemlagat=) //TopChef

Laxpaket


hej hej!

jag kommer att bjuda på mat tips, både mina egna och recept som jag suktar efter och önskar att laga en vacker dag=)

laxpaket det bjöd jag tjejerna på i onsdags kväll då vi var hemma hos belle. ett smarrigt och lätt lagat paket som inte tar lång tid, för er lata=)


ingredienserna förbereds:



ett färdigt paket innna grillning i ungn:




och så här blev resultatet:



och titta vad fint belle hade dukat upp för oss och gjort en gooood frisk sallad.




jag fick bara positiva kommentarer och miner efter de första tuggorna, jag blev glaad hihiih=) men jag vet ju också vilken mini kock jag är så kännde mig ganska säker.

om ni vill laga detta hemma köp följande:


  • lax i 1 portionsbitar
  • tomater
  • purjolök
  • mozarella ost
  • potatis (kokt)
  • olivolja (massvis)
  • citronpeppar, salt och peppar
 och gör följande:

koka potatis tills den nästan är klar, skiva den i centimeter tjocka bitar. skiva tomat i på samma sätt sen dela dem halva. strimmla purjolök och skär upp mozarellan.

ta en ganska stor bit grill folie för ungn och lägg ut laxbiten i mitten, häll över en klick flytande smör sen krydda den rejält (om du tycker om) sen lägg över potatis, tomat, purjo sen sist mozarellan. varva med kryddning mellan lagrena. på toppen ringlar du olivolja, och snåla inte det blir en god saft när det är klart!

sen ska detta packas ihop och in i ungen på 225 g i ca 15-20 min.

smaklig måltid!

//TopChef

 

 

 

 

 


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0