Köttgryta med paprika och zucchini

så himla god min första gryta blev som jag lagade igår, riktigt nöjd är jag!
jag var nervös under hela processen (inte likt mig) hehe, men nångång måste va den första.
jag valde att köra med råvaror som jag älskar i matlagning, paprika, zucchini och sharlottenlök som passar mycket bättre till grytor än vanlig gul lök. sen anväde jag mig av en fin bit högrev.


grytans ingredienser
:






en kokande gyta:     





resultatet:






maten serverades med en enkel sallad och fun light saft=)






det blev alltså en helt lyckad gryta=) köttet vart mört, som är den stora utmaningen vad jag har förstått och med lite heta kryddor så vart det lite sting på det hela.

om ni vill laga detta hemma köp följande:

  • nötkött, högrev eller färdiga grytbitar.
  • scharlottenlök
  • zucchini
  • paprika, röd och gul
  • köttbuljong
  • tomatpuré
  • creme fraiche
  • soja
  • lite vetemjöl
  • vatten (behövs inte köpas förhoppningsvis)
  • kryddor:salt,svartpeppar,vitpeppar,vegeta,paprika pulver,chili,cayennepeppar,timjan


och gör följande:


börja med att skära köttet i 2-3 cm tjocka bitar, ta bort så mycket överflödigt fett som går. hetta upp en stekpanna på högsta värmen (om ni har en riktig gjutgärngryta använd den under hela lagningen) stek köttet hastigt i lite smör och olivolja ca 3-4 minuter tills det har fått fin färg. salta och peppra på rejält under tiden.

om ni har som jag 2 olika pannor så lägg över köttet i "grytan" efter det är färdigstekt. där fortsätter köttet att steka lite medans du häller på tomatpuré, inte så viktigt hur mycket men i alla fall 3 msk tycker jag. sen strör du lite mjöl över detta och sedan på med vattnet, och samma där du bestämmer hur mycket sås du vill ha. du kan alltid tillsätta mer vatten under tidens gång. till sist i med löken som du skär i lagom stora bitar, på med lock och sänk värmen, det ska puttra. och det får det göra i ca 30 min innna vi gör något igen.

30 min har gått och nu ska alla goda kryddor och soja i grytan, mer salt och peppar och sen övriga. och glöm inte att i mina recept där snålas det inte med kryddor utan i med dem, massvis! självklart måste du smaka av så att det ine blir översaltat (har hänt nångång ja) jag skriver aldrig ner exakt hur mycket du ska ha av varje, jag kör som sagt på smaka av taktiken. nu kan du också ha i zucchinin som är skivad i 1 cm tjoka bitar. lägg på lock igen och låt puttra vidare 15-20 min.

efter det är det dags för paprikan att hoppa i, den skärs också i 1-2 cm tjocka bitar, de ska snynnas i grytan. inget småhack här inte! du kan också smaka av här och se om det behövs kryddas mer, eventuellt mer vatten. locket på och låt koka ytterligare 30 min. allt som allt kokades nog mig gryta i 1 1/2 timma. och det är den tid som behövs för att köttet ska bli MÖRT. till sist för alla som gillar att allt ska ha lite fett i sig (jag) så rör ni ner ungerfär en dl utrörd creme fraiche i grytan precis när den är färdig. det är viktigt att röra ut den innan för att undvika klumpar. voila! nu är grytan färdig för servering.

jag valde att ha jasmin ris till grytan igår, men jag måste definitivt också testa med kokt potatis till. trevligt är det också med en liten sallad till, igår blev det sallad, tomat och avokado. passade utmärkt till.

lycka till! och smaklig måltid.

vill höra vad ni tyckte med sen så tveka inte att kommentera.

//TopChef
















Kommentarer
Postat av: Ena

NJamii.. denna måste jag få smaka :))



Såg dig på lindövägen idag.. =))

2009-10-19 @ 16:26:23
URL: http://girlywe.blogg.se/
Postat av: cathi

och du måste laga den själv hahaah=)



aha a oki ja va påväg å skulle hämta min syrras bil å åka å handla.

2009-10-19 @ 17:44:54
Postat av: Emma

Va roligt att den blev bra gumms=) Ser god ut!!

2009-10-19 @ 18:58:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0