Hemrullade köttbullar med potatismos & gräddsås

hej på er!

jag är precis hemkommen från min vän martina. vi har en oskriven regel att varje gång vi ses måste vi bara laga mat tillsammans=) och ikväll va inget undantag! efter jobbet möttes vi upp vid våran coop affär och där yrade vi runt som snurriga höns ett tag innan vi kom på vad vi var sugna på. hemlagat blev temat! husmanskost för hela slanten, köttbullar med potatismos, gräddsås och lingon.

titta på det här!










gräddsås a la Marty!
muuums vad god den va





detta behövs: till ca 4 portioner

  • 400 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 gul lök
  • 2-3 msk ströbröd
  • ca 1/2 dl vatten
  • socker ca 1/2- 1 msk
  • salt, svart & vitpeppar efter smak
  • 7-8 potatisar
  • smör
  • mjölk
  • salt och peppar

gräddsås a la Marty: (inga mått användes utan gå på magkänsla och smak)

  • honung glace, barbeque
  • vispgrädde
  • kinesisk soja
  • lite thai sweet chili sås
  • tomatpuré
  • 1 köttbuljong tärning
  • farmors egna äppelgelé alt. svartavinbärsgelé
  • steksky från bullarna
  • maizena brun
  • salt, svart & vitpeppar och paprikapulver

gör så här:

skala och koka upp potatisen. börja med att finhacka eller riv löken, lägg ströbröd + vatten i en bunke och låt svälla lite. tillsätt sen löken och färsen samt ägg och kryddor, blanda väl. använd stavmixer för bästa resultat. rulla till små söta bollaroch stek sen i riklig med smör tills de får fin färg och är genomstekta. lägg åt sidan och vispa ur pannan med vatten för att komma åt köttsmaken. såsen kan göras på flera sätt, martina gör olika varje gång. men ungefär så här gick det till idag. vär upp en teflonkastrull, i med honung glacen och buljongen rör om. i med grädde steksky, soja, tomatpuré och kryddor, smaka av. ta i lite sweet chilisås och gelé och smaka av igen tills du är nöjd. red sen med maizena för bruna såser sen är den klar. när potatisen är klar, tillsätt en rejäl klick smör och mjölk, blanda eller vispa ihop till ett härligt mos. smaka av med salt och peppar.

servera med rårörda lingon och körsbärstomater!






sååååå goooottt!!! det där gjorde vi bra=) jag kommer aldrig mer äta färdigköpta bullar ush vad äckligt.

se till att laga lite husmanskost nu!

//TopChef


Kommentarer
Postat av: Marita oldermor

Husmanskost är den bästa maten Det tar lite längre tid att laga ,men ack så god.TEX.Dillkött eller kalopps med rödbetor. HEJ LILLA KOCKEN.

2010-03-03 @ 15:28:34
Postat av: cathi

hehe ja eller hur farmor visst är det bäst! dillkött har jag aldrig testat själv, men har gjort en väldigt god gulasch gryta=)



jag har en uppgift till er när ni kommer hem. ni måste lära mig göra bra såser, vet att ni sitter inne mer riktigt goda recept hihi. kramar

2010-03-04 @ 13:38:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0