Ungersk Gulaschgryta!



grytan står på spisen och väntar...

vilken hit min gulaschgryta blev igår då! skit god, är väldigt nöjd men min insats hehe=) fick ett bra recept på äkta ungersk gulaschgryta i min nya kokbok, sen har jag googlat runt lite på nätet me för att jämföra med fler recept. så det blev en liten mix av flera, då blir det oftast bäst resultat. 

min allra första gryta lagade jag för några månader sedan (se i arkivet) då använde jag högrev vilket blev bra, men denna gång körde jag med bog och det vart mycket bättre faktiskt, extra mört.



ser lite läskigt ut så här ju=) men har lärt mig nu att ta i rått kött utan att dö. men klarar fortfarande inte hel kyckling=)


ingredienser till grytan:

  • 800g kött av nöt, tex högrev eller bog
  • 3 gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul paprika
  • 1 stor röd paprika
  • 2 köttbuljong tärningar
  • 2 msk tomatpuré
  • 7-8 dl vatten
  • 5-6 potatisar
  • salt och peppar
  • 1 tsk kummin (hel)
  • 2-3 msk paprikapulver
  • lite cayenepeppear för lite sting
  • färsk persilja   

gör så här:

börja med att rensa köttet, ta bort fett och senor. skär det i kuber ca 2-3 cm runt om. hetta upp en gryta och fräs köttet i smör och lite olja. krydda med salt och peppar och fräs det tills det får fin färg.



fortsätt med att ansa lök och vitlök, skär löken i grova bitar och fin hacka vitlöken. ta upp köttet och lägg det åt sidan, fräs löken och vitlöken i smöret som finns kvar i grytan, tillsätt gärna lite till. låt det bli mjuk utan att det tar för mycket färg. tillsätt sedan tomatpurén, paprikapulver, buljong och vatten. låt koka upp under omrörning.



skär paprikan i ganska grova bitar, häll i grytan tillsammans med köttet. sänk värmen och låt små koka i ca 1 till 1 1/2 timma. rör om då och då.



efter den tiden har gått är de dags att tillsätta potatisen. skala och skär den i lite större bitar och häll i. rör om och låt koka yttligare en halv till 1 timme. mitt fick koka totalt 1 tim och 40 min igår och då blev det perfekt!



till sist, hacka lite färsk persilja och garnera grytan med. är även gott att röra ner lite extra precis föra servering.

ta da!




så vackert!





grytan ska serveras till vit bröd som man doppar i mycket gott!







det vart jättegott helt enkelt! jag hade testpanel här hemma med och hon sa mmmm gud vad gott, eller hur emma?=) så sätt igång nu och koka upp till en grytan!


bjuder på en sista bild=)





nu ska jag snart iväg till träning! det blir å plaska lite i vattnet. men först ska jag hinna med en korvstråganoff.

//TopChef



Kommentarer
Postat av: Emma

Ja den var såååå god =) Den hoppas jag att du vill bjuda mig på fler ggr så att jag kan äta mer ;)

2010-01-12 @ 20:40:01
Postat av: Victoria

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din sida, men jag är glad att jag gjorde det :). Prenumererar nu på din sida på BlogLovin'!

2012-03-18 @ 19:43:17
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0